Thursday 28 April 2011

Auderghem

Auderghem vagy Oudergem (a vicc az, régi belga szokás szerint, ahogy a mai francia névhasználat megőrizte a régies holland helyesírást) az egyik legszebb brüsszeli városrész. Ezt már akkor is tudtuk, amikor még Belgiumban laktunk és pl. a szülészetre menet mindig erre jöttünk (többek között).

De csak most, ahogy írtam a cikket és kerestem a képeket, döbbentem rá, hogy milyen szép, hangulatos látnivalók vannak itt: Rouge-Cloitre, a Szent Anna-kápolna, Château des Trois Fontanes, a Val Duchesse perjelség (amit Adéla burgund hercegnő, III. Henrik herceg özvegye alapított), a Boulevard de Souverain és még sorolhatnám. A Château de La Solitude egy özvegy grófné háza volt, aki férje halála után ide vonult vissza magányoskodni. Halála után csak egy teljes gyerekotthon fért be ide.

És még valami: a Val Duchesse perjelség kastélyában folytak a Közös Piaci és Euratom Kormányközi Konferencia1956-os, amelyek 1957-ben a római szerződések aláírásához és az Európai Közösségek megalakulásához vezettek. A konferenciát minden idők kedvenc belga miniszterelnöke, az örök aduász, Paul-Henrik Spaak vezette.

No comments: