Thursday 14 April 2011

II. Odó, Blois grófja

II. Odó gróf I. Odó gróf és Burgundi Berta fia volt. Abban a korban, nem sokkal az első ezredforduló után, amikor az emberi élet igen keveset ért és mindenki mindenkivel harcolt, Odó ki tudott emelkedni harciasságával és agresszivitásával. Szinte egész életét a szomszédok elleni hadjáratok töltötték ki, amikor éppen nem az itáliai királyságért vagy éppen (anyja révén) a burgundi királyi címért indult hadba.

Első felesége, Normandiai Matilda halála után vitába keveredett sógorával, II. Richárd normandiai herceggel, mert nem akarta visszaadni felesége hozományát. II. Róbert francia király végül neki adott igazat.

Ezután Touraine-t akarta elfoglalni, de sikertelenül, majd az Anjou grófokkal akadt nézeteltérése. Valamikor 1021 és 1023 között utód nélkül meghalt a troyes-i gróf, I. István. A grófságot II. Róbert király (nem mellékesen Berta második férje, vagyis Odó mostohaapja) Odónak adta, aki elkezdett még a reims-i érsekkel is hadakozni. Utóbbi bepanaszolta a királynál, aki beidézte Odót, mire az udvariasan tudatta a királlyal, hogy ha sokat ugrál, akkor fellázítja ellene a francia nemességet. Mit tehet ilyenkor egy király? Meghagyta Odónak Troyes-t (gyönyörű kisváros egyébként).

Kb. 1030-ban felajánlották neki az itáliai trónt a helyi nemesek, de végül II. Róbert tanácsára bölcsen visszavonták a felajánlást. 1032-ben Odó a burgundi királyi cím megszerzéséért indult hadba, és csak II. Konrád német-római császár (maga is burgund trónkövetelő) és I. Henrik francia király együttes hadai tudták arra kényszeríteni, hogy feladja tervét.1034-ben egy Lotaringia ellen indított hadjáratban, a Commercy közelében vívott csata során esett el.

No comments: