Tuesday 3 May 2011

Oszáma

Május 2-án lehetett hallani a hírt, hogy mindenki első számú ellenségét (tisztelet a szélsőséges iszlám kivételnek) az amik megtalálták és lelőtték. A vonatkozó wikis cikk következetesen agyonlőtték, kivégezték, stb. véresszájú kifejezései mellett még volt egy érdekessége a dolognak: senki sem tudta, hogy mikor halt meg pontosan. Május 1-én vagy május 2-án? Végül a BBC oldaláról azt találtam: helyi idő szerint 22.30-kor indult az elfogási akció, ami magyar idő szerint 18.30 volt. 45 perc alatt vége is volt az egésznek, a közel 10 éves embervadászatnak, vagyis Oszáma tényleg 1-én halt meg. Az igazság szerint amikor bejelentették, washingtoni idő szerint kb. 22 óra környékén, akkor nálunk és a helyszínen, Pakisztánban is, már 2-át írtuk, sört és virslit büfögtünk.

A másik vicc a hely neve, ahol élt és halt: Abbottabad angolul, de ugye a magyar wiki nem használhatja ezt is csak úgy, indult a vita, hogy kellene írni. Csak néhány ötlet: Ábtábád, Ajbtábád, esetleg Ebtábád vagy Ébtábád vagy Íbtábád, mert van benne egy y. A hindí wikin lévő alakot visszafejtve viszont Abtábád.
A kellően mély vita addig tartott, amíg valaki megfejtette, hogy a várost egy Abbott nevű brit ürge tiszteletére nevezték el, akinek a nevét nem kell már tovább ferdíteni és végül megállapodtak az Abottábád-ban.
Phew, we saved the world again, capitain...

No comments: